De 5 uitgangspunten van effectief logo ontwerp

De afgelopen tijd hebben we diverse logo en huisstijl ontwerpen gerealiseerd voor onze klanten. Vanzelfsprekend kregen alle logo's een vervolg op diverse huisstijldragers als briefpapier, visitekaartjes, enveloppen, tape, en bijvoorbeeld autobelettering. Maar wanneer is een logo nu effectief?

De 5 uitgangspunten van effectief logo ontwerp

Een goed logo is kenmerkend, geschikt, praktisch en grafisch simpel van vorm. Net zo belangrijk, het logo moet de bedoelde boodschap van de organisatie luid en duidelijk overbrengen. Om hier zeker van te zijn is het goed om te testen of het logo ontwerp beantwoord aan onderstaande 5 principes:

- Simpel
- Memorabel
- Tijdloos
- Veelzijdig
- Geschikt

Simpel
Een simpel logo ontwerp is gemakkelijk te herkennen, goed te onthouden en gemakkelijk te gebruiken voor vele toepassingen. Een goed logo ontwerp bevat iets onverwachts, iets unieks zonder dat het over-ontworpen is. Hou het daarom simpel en maak keuzes zonder te proberen om "alles" in het logo te proppen.

 

Memorabel
Een effectief logo ontwerp moet memorabel, onderscheidend, gemakkelijk te herkennen en te onthouden zijn. Vaak is het onmogelijk om alle merkwaarden in een logo te vatten. Volgens Paul Rand, een bekende Amerikaanse Art Director en Graphic Designer is het onderwerp van een logo van relatief weinig belang en zelfs de geschiktheid van de inhoud speelt niet altijd een belangrijke rol. Belangrijker is dat het logo onderscheidend, memorabel en duidelijk is.

 

Tijdloos
Een logo moet tijdloos zijn. Trends komen en gaan maar waar het je merkidentiteit betreft is de levensduur belangrijk. Natuurlijk is het goed om eens in de zoveel tijd te kijken of het logo iets gemoderniseerd kan worden, maar trends en grote veranderingen kun je beter op merkdragers toepassen dan op je basis identiteit.

 

Veelzijdig
Een goed logo ontwerp is geschikt voor diverse on- en offline media en toepassingen. Natuurlijk heeft het een vector-formaat zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft op elke grootte. Daarnaast is een goed logo ontwerp onafhankelijk van kleur en afmeting. Werkt je logo nog steeds in maar 1 kleur? Op een postzegel of zelfs op een grote abri buiten? Begin daarom altijd met een zwart-wit ontwerp van je logo. Hierdoor kun je focussen op het concept en de vorm in plaats van afgeleid te worden door de (subjectieve) kleur.

 

Geschikt
Een goed logo ontwerp is geschikt voor de doelgroep. Maar een logo hoeft niet perse te zeggen wat een organisatie doet. Het Apple logo is bijvoorbeeld geen computer. Maar een logo met een speels lettertype en rijk kleurenpallet is misschien minder geschikt voor een advocatenkantoor...

Logo en huisstijl, fundament voor content creatie

Om een coherente en consistente beleving van je merk te creëren is herkenning een belangrijk element. Bij alle touchpoints tussen klant en merk moet eenzelfde beleving ontstaan. Omnichannel, dus over alle kanalen heen, online en offline. Content strategie en content planning is dus king, we helpen je er graag bij!

Ik wil ook een mooi en effectief logo!

Wil je ook een mooi en effectief logo laten maken? Laat het dan aan Hellopixels over en neem contact met ons op.

Dit wil ik ook!